Potrzebuje tłumaczenia poniż
szego biznes planu. Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś mi w tym pomógł
I Streszczenie.
Własny biznes to moje marzenie które zrodziło się już
na początku mojej przygody z pracą. Z wykształcenia jestem księgowym jednak ta praca nie dostarczałą mi wystarczająco duż
o satyswakcji by nadal wykonywać ten zawód. Dzięki dobrze płatnej pracy postanowiłem spełnić swoje marzenia i zainwestować we własną firmę. Wierze, ż
e nie tylko pozwoli mi się ona spełnić zawodowo ale takż
e przyniesie spore zyski co również
będzie mnie zadowalało.
Moja restauracja w swojej ofercie będzie miała dania typu fast-food ale takż
e wyroby garmaż
eryjne, które moż
na będzie zjeść na miejscu jak i wziąć na wynos.
II Przedstawienie przedsiębiorstwa
Pełna nazwa:
"Good-Food"
zakres działalności:
działalność gastronomiczna
adres:
forma organizacyjno- prawna:
firma jednoosobowa
tel:
(048) 623-16
strona internetowa:
data rozpoczęcia działalności:
01.06.2012r
Dane właściciela:
Głównymi założ
eniami mojego baru jest serwowanie pysznych posiłków w niskich cenach. Mój bar będzie kierowany przede wszystkim dla klasy średniej, ponieważ
większość mieszkańców Brzózy oraz okolicznych wiosek należ
ą do tej właśnie grupy społecznej.
III Analiza rynku i działalność reklamowa
1 Konkurencja
Nie ma zbyt duż
ej konkurencji na rynku gastronomicznym w Brzózie. Istnieją tylko dwa lokale które po części mogą konkurować z moim barem. Są to:
- Bar w którym wstęp mają raczej tylko osoby dorosłe, nie ma tam duż
ej oferty gastronomicznej; niezbyt miła atmosfera ponująca w lokalu.
- Gospoda "U Krysi" gdzie serwuje się domowe obiady jednak w bardzo wysokich cenach; trudno tam trafić.
2 Działalność marketingowa.
Aby mój bar mógł w dość szybkim czasie pozyskać nowych klientów zamierzam posłurzyc się róż
nego typu działalnościami reklamującymi mój lokal. Zamierzam umieścić podświetlany szyld przed lokalem, zainwestować w plakaty oraz ulotki oraz stworzyć własną stronę internetową. Myślę, ż
e taka reklama będzie wystarczająca i dostarczy ona mojemu lokalowi duż
ą ilość klientów.
3 Przybliż
one ceny oferowanych produktów.
Fast-food
hot-dog- 4zł
zapiekanka- 3,50zł
chamburger- 4,50zł
frytki- 3zł
kebab- 6zł
tortilla- 7,50zł
Wyroby garmaż
eryjne:
Pierogi z mięsem- 14zł/kg; 5zł porcja na gorąco
pierogi z grzybami- 14zł/kg; 5zł porcja na gorąco
pierogi z serem- 14zł/kg; 5zł porcja na gorąco
pierogi ruskie- 14zł/kg; 5zł porcja na gorąco
krokiety z pieczarkami- 15,50zł/kg; 2zł szt. na gorąco
kopytka- 12zł/kg; 4,50zł porcja na gorąco
pyzy z mięsem- 13zł/kg; 5zł porcja na gorąco
gołąbki- 16zł/kg; 3zł szt. na gorąco
Napoje.
gorące:
kawa 3zł
herbata 2zł
cappuccino 2,50zł
gorąca czekolada 3,50zł
zimne:
soki owocowe 250ml- 3zł
pepsi, fanta, sprite 250ml- 3,50zł
woda mineralna 300ml- 2,50zł
IV Mocne i słabe strony firmy.
Firma posiada własny lokal, który znajduję się w bardzo dostępnym oraz widocznym miejscu. W pobliż
u jest szkoła oraz przystanek autobusowy co daje dobre rokowania dla duzej ilości klientów. Bar jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 9-20, a w soboty i niedziele 12-22.
Jedynym minusem naszej działalności jest to, ż
e brak jest miejsc siedzących przed lokalem jednak w przyszłości będzie rozwiązany ten problem.
V Plan strategiczny.
1 Kadra pracownicza oraz wynagrodzenia.
Mój bar będzie zatrudniał 4 osoby:
1 kucharz- 1400zł
1 kelnerka/barmanka- 1150zł + napiwki
1 pomoc kuchenna- 1250zł
1 sprzątaczka- 900zł
2 Koszty poniesione na inwestycje.
remont i modernizacja lokalu- 4000zł
zakup mebli kuchennych- 1500zł
zakup mebli barowych i restauracyjnych- 8000zł
zakup oprzyrządowania kuchennego- 1500zł
zakup sprzętu AGD i RTV- 7500zł
Razem: 22500zł
3 Sposoby finansowania przedsiębiorstwa.
Posiadam własny lokal o powierzchni 120m2 oraz kapitał własny o wysokości 40tys zł z czego 25tysięcy to dofinansowanie z Unii Europejskiej z programu rozwoju małych firm.
4 Koszty ponoszone w przeciągu miesiąca.
Wynagrodzenia- 4700zł
Opłaty (woda, gaz, energia elektryczna, telefon)- 1200zł
reklama- 300zł
zakup towarów- 6000zł
RAZEM- 12200zł
5 Przewidywane przychody w przeciągu miesiąca
z działalności lokalu- 20 tysięcy zł
6 Zysk
20000zł- podatek dochodowy= 16200zł
16200zł- koszty= 4000zł
Zysk miesięczny wynosi 4000zł
zysk roczny wynosi 4000zł* 12= 48000zł