Jak się uczyć gramatyki?

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Jak się uczyć gramatyki?

Postautor: Martusia22 » 28 cze 2013, 5:17

Czy ktoś zna skuteczny sposób nauki gramatyki? Skuteczny czyli inny niż… metoda 3Z - zakuj, zdaj, zapomnij? CZy ktoś z Was korzystał z metody 5S?
Martusia22
newbie

Re: Jak się uczyć gramatyki?

Postautor: Gość » 28 cze 2013, 7:13

Martusia22 pisze:Czy ktoś zna skuteczny sposób nauki gramatyki? Skuteczny czyli inny niż… metoda 3Z - zakuj, zdaj, zapomnij? CZy ktoś z Was korzystał z metody 5S?

Lepsza jest metoda 4Z - zakuj, zdaj, zapij i zap momnij :P

Ale sprawdź wpis pod adresem http://www.angielski.edu.pl/forum/t-Nie ... 20107.html

Istota w nauce gramatyki, to zrozumieć regułę i zapamiętać przykłady jej stosowania.
Gość

Postautor: anli » 29 lip 2013, 13:16

Ta metoda 4Z bardzo mi się podoba :)
anli
junior fellow

Postautor: bejotka » 30 lip 2013, 9:13

Martusia22 pisze:Czy ktoś zna skuteczny sposób nauki gramatyki? Skuteczny czyli inny niż… metoda 3Z - zakuj, zdaj, zapomnij? Czy ktoś z Was korzystał z metody 5S?

Polecam pozycję:

Beata Turska
"Gramatyka angielska w tekstach"

Gramatyki należ…y uczyć się poprze zdania,
gdy czytasz zdanie, które nie do końca rozumiesz,
spróbuj znaleźć jego strukturę w gramatyce.

Ww pozycje ułatwi ci to.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: renpac » 31 lip 2013, 12:13

muszę sobie chyba sprawić tę książ…kę, bo ciekawie się zapowiada
renpac
greenhorn

Postautor: KamilKuczynski » 05 sie 2013, 9:04

bejotka pisze:Gramatyki należ…y uczyć się poprze zdania,
gdy czytasz zdanie, które nie do końca rozumiesz,
spróbuj znaleźć jego strukturę w gramatyce.

Całkowicie się zgadzam. Czytanie jest jedną z najlepszych form nauki.
"7 zasad szybkiej nauki angielskiej wymowy"-Dowiedz się jak swobodnie komunikować się po angielsku.
Kurs angielskiego na mp3"
KamilKuczynski
junior fellow

Postautor: Szerszen » 26 sie 2013, 8:51

Wygląda bardzo fajnie. Dzisiaj złoż…yłem zamówienie :)
Szerszen
newbie

czytaj i staraj się zrozumieć

Postautor: maestro999 » 27 sie 2013, 13:45

Najlepszą metodą na nauczenie się gramatyki jest czytanie ze zrozumieniem.
Co ciekawe, chociaż… brzmi to banalnie, w przypadku języka obcego zrozumienie nie przychodzi ot tak, od razu.
Często trzeba wracać do tych samych informacji.
Czytając dany temat, zalewasz się informacjami, z których przyswajasz jedynie odrobinę. Dlatego powtarzanie tego samego ma sens i olbrzymie znaczenie.
Jeśli chcesz rzetelnej wiedzy z gramy i masy ćwiczeń, polecam Angielski-korepetycje2, Andrzeja Michalskiego (allegro).
Kupiłem niedawno i przyznaję 100 na 100.
Testy - klucz do testów i tłumaczenie wszystkich zdań w teście - nie ma lepszej formy nauki.
Chcesz opanować gramę? W tej książ…ce znajdziesz tysiące przykładów.
Polecam.
maestro999

Postautor: anli » 09 paź 2013, 6:53

Myślę ponadto, ż…e z gramatyką jest trochę tak jak z matematyką. Trzeba ją zrozumieć i ćwiczyć.
anli
junior fellow

Postautor: Szerszen » 09 paź 2013, 11:03

Wg mnie gramatyka powinna być jakby w tle nauki języka, tzn. jej poznawanie powinno przychodzić w sposób naturalny poprzez próby zrozumienia lub wyraż…enia róż…nych myśli. Nie powinno się uczyć gramatyki samej w sobie - chyba ż…e się np. studiuje anglistykę, ale to inna historia.
Szerszen
newbie

Postautor: english... » 12 paź 2013, 15:49

Szerszen pisze:Wg mnie gramatyka powinna być jakby w tle nauki języka, tzn. jej poznawanie powinno przychodzić w sposób naturalny poprzez próby zrozumienia lub wyraż…enia róż…nych myśli. Nie powinno się uczyć gramatyki samej w sobie - chyba ż…e się np. studiuje anglistykę, ale to inna historia.

Zgadzam się z powyż…szą opinią.
Tak się składa, ż…e kiedy uczymy się całych zdań i zwrotów języka angielskiego to podświadomie uczymy się gramatycznych wypowiedzi bez zagłębiania się w zawiłe zasady gramatyczne. W ten sposób każ…dy uczy się poprawnie mówić w języku ojczystym w wieku kilku lat (nie znając przecież… czasów, przypadków i innych zasad, które poznajemy dopiero w późniejszych latach nauki w szkole) - prawda. Dlatego jeśli ktoś chce szybko nauczyć się gramatycznie mówić po angielsku - to lepiej poświęcić ten czas na naukę pełnych zdań i zwrotów zamiast uczyć się gramatyki samej w sobie.
junior fellow

Postautor: Gość » 14 paź 2013, 7:08

Tak jak ze wszystkim trzeba się i osłuchać i oczytać i pisać. Dzięki nauce wszystkimi zmysłami moż…na osiągnąć najlepsze i co najważ…niejsze trwałe efekty. Warto się zaopatrzyć w jakąś książ…kę z ćwiczeniami gramatycznymi na róż…nych poziomach trudności. :P
Gość

Postautor: Kawka » 05 lis 2013, 12:29

Anli, masz absolutną rację. dla mnie nauka gramatyki to jak nauka matematyki. trzeba ćwiczyć , ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Lepszego sposobu nie ma. Oczywiście czytanie książ…ek bardzo pomaga i jestem za tym. :)
Kawka
newbie

Postautor: Banasi0 » 06 lis 2013, 13:08

Regul gramatycznych jako tako nie ma sensu sie uczyc, to przychodzi z czasem, potem juz przeciez nikt nie mysli jakiego czasu teraz uzyc, chociaz wiadomo jak ktos dopiero zaczyna to jest problem i lepiej sobie przemyslec czasem.
Banasi0
newbie

Postautor: Banasi0 » 14 lis 2013, 21:25

Tak jak powyzej, to po prostu przychodzi, trzeba myslec przyszlosciowo i uczyc sie ogolnie, wyjechac gdzies albo uczyc sie z kursow :)
Banasi0
newbie

Postautor: Gość » 18 lis 2013, 8:24

Trudno mówić w ten sposób, gdyż… każ…dy ma swój własny sposób na skuteczną naukę języka, a więc ż…adna z metod nie jest uniwersalna.
Gość

Postautor: Elefant » 18 lis 2013, 9:34

Zanim zaczniesz kuć, trzeba się zastanawiać, czy warto.

Ostatnio np. znalazłam świetne wyjaśnienie sprawy conditionals, którego jakoś nie ma nigdzie indziej:

http://octotext.com/index015.html
Elefant

Postautor: Gość » 27 gru 2013, 9:34

i tak musisz zakuć
Gość

Postautor: Szczecinianin » 27 gru 2013, 9:38

są też… fiszki gramatyczne, świetna metoda a przede wszystkim duż…o słuchaj angielskiego radia czy tv to sam będziesz intuicyjnie wiedział jak jest poprawnie
Szczecinianin
newbie

Postautor: anienll » 28 gru 2013, 18:37

fiszki nie zawsze się sprawdzają, przynajmniej ja nie lubię z nich korzystać.
anienll
newbie

Postautor: MARAGARET79 » 26 maja 2014, 15:03

hej! bardzo dobre pytania! nowe słówka oraz rozumienie ze słuchu lub z tekstu nie stanowi większego problemu. jak przychodzi do wypowiedzenia się, to gramatyka leż…y. nie wiem jak to wszystko zapamiętać:/
MARAGARET79
newbie

Postautor: LukLev » 29 maja 2014, 0:14

MARAGARET79 pisze:hej! bardzo dobre pytania! nowe słówka oraz rozumienie ze słuchu lub z tekstu nie stanowi większego problemu. jak przychodzi do wypowiedzenia się, to gramatyka leż…y. nie wiem jak to wszystko zapamiętać:/

Margaret bo popełniasz podstawowy błąd - uczysz się gramatyki i starasz się później nauczone zasady uż…yć podczas mówienia. W ten sposób nie zaczniesz swobodnie i szybko mówić po angielsku, bo zawsze będziesz zastanawiała się jakiego czasu masz uż…yć itd. Ucz się gotowych zdań i zwrotów (tak jak każ…de dziecko uczy się języka ojczystego). Tutaj przeczytasz więcej o tym: jak uczyć się szybko mówić po angielsku aby swobodnie bez zastanowienia móc rozmawiać.
greenhorn

Postautor: Inez2941 » 29 maja 2014, 7:38

Moim zdaniem gramatyka najważ…niejsza jest podczas pisania, w mówieniu nie trzeba sie nad tym aż… tak skupiać, bo to wówczas nas blokuje i tak naprawdę nigdy nie nauczymy sie mówić poprawnie, dlatego nie skupiaj się na tym tak intensywnie:)

Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, 13:04 przez Inez2941, łącznie zmieniany 1 raz.
Inez2941
newbie

Postautor: onequinn94 » 29 maja 2014, 15:13

Nie uważ…am, by gramatyka w wymowie była nieważ…na. Otóż… nie chcę rozmawiać z kimś w stylu "kali być" "kali chcieć" bo to zniechęca rozmówcę do konwersacji

Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, 13:59 przez onequinn94, łącznie zmieniany 1 raz.
onequinn94
newbie

Postautor: LukLev » 30 maja 2014, 13:51

Inez2941 pisze:Moim zdaniem gramatyka najważ…niejsza jest podczas pisania, w mówieniu nie trzeba sie nad tym aż… tak skupiać, bo to wówczas nas blokuje i tak naprawdę nigdy nie nauczymy sie mówić poprawnie, dlatego nie skupiaj się na tym tak intensywnie:)

Dokładnie o to mi chodziło. Na gramatykę przyjdzie czas kiedy już… będziesz rozmawiać.

onequinn94 pisze:Nie uważ…am, by gramatyka w wymowie była nieważ…na. Otóż… nie chcę rozmawiać z kimś w stylu "kali być" "kali chcieć" bo to zniechęca rozmówcę do konwersacji

Jeż…eli mówimy o przełamywaniu barier to właśnie takie podejście najczęściej nas blokuje. Chcemy być idealni w mowie, składni gramatycznej i dlatego nie mówimy, bo wstydzimy się źle wypaść. A przecież… trzeba ćwiczyć no i moim zdaniem lepiej powiedzieć "kali chcieć" bo i tak zostaniemy zrozumiani, niż… się w ogóle nie odezwać.

Ps. Czy będąc dzieckiem wszyscy od razu mówiliśmy piękną składną i gramatyczną polszczyzną?? ...
greenhorn

Postautor: Szefroberto1523 » 01 cze 2014, 22:46

Moim zdaniem wpływa na to poczucie bezpieczeństwa. Ludzie, którzy uczą się gramatyki? nauka gramatyki daje im pewne poczucie bezpieczeństwa, tak mi się wydaje. Mają pewien plan według, którego będą się uczyć? najpierw czas teraźniejszy, potem czas przeszły, czas przyszły i tak dalej przeróż…ne rzeczy mają zaplanowane więc z góry wiedzą czego się uczyć i czego się spodziewać. I w planie jest powiedziane, ż…e jeśli nauczysz się tych wszystkich reguł gramatycznych poznasz słówka to w końcu zaczniesz mówić w obcym języku.

Ostatnio zmieniony 19 sie 2014, 11:12 przez Szefroberto1523, łącznie zmieniany 1 raz.
Szefroberto1523
newbie

Postautor: Isaiah2404 » 05 cze 2014, 10:43

W nauce gramatyki w języku angielskim jest podobnie jak w nauce zasad gramatyki w języku polskim, trzeba się ich nauczyć i regularnie powtarzać i stosować , aż… wejdą nam w nawyk, wtedy zasady gramatyczne nie będą nam straszne..

Ostatnio zmieniony 19 sie 2014, 11:00 przez Isaiah2404, łącznie zmieniany 1 raz.
Isaiah2404
newbie

Postautor: MegaDarlene97 » 24 cze 2014, 12:07

u mnie poskutkowało robienie zadań. czytanki, uzupełnianie słów itp. przerabiałam wszystko co mi wpadło w ręce - oprócz gramatyki moż…na nauczyć się w ten sposób duż…o nowych słówek. to chyba najlepsza metoda.

Ostatnio zmieniony 22 sie 2014, 9:53 przez MegaDarlene97, łącznie zmieniany 1 raz.
MegaDarlene97
newbie

Postautor: yuki91 » 03 lip 2014, 14:23

zasady gramatyki trzeba po prostu zapamiętać, więc chyba najlepiej robić duż…ą ilość ćwiczeń i później sprawdzać rozwiązania z kluczem, albo poprosić kogoś o sprawdzenie. kwestia zapamiętania kilku rzeczy.

Ostatnio zmieniony 26 sie 2014, 15:00 przez yuki91, łącznie zmieniany 1 raz.
yuki91
newbie

Postautor: Jaquelyn1404 » 21 lip 2014, 13:07

Z tego co się orientuję to gramatykę przyswaja się nieświadomie (w sensie uczenia się języków od małego), ale jeśli uczysz się jej z podręcznika musisz poczekać aż… sama wejdzie Ci do głowy, oczywiście najważ…niejsze ż…ebyś ją zrozumiał i umiał zastosować, nawet z kartki, później tylko ćwicz i ćwicz, aż… będziesz mógł wstawiać odpowiednie formy bez patrzenia do książ…ki, ani przypominania sobie regułki w głowie, rezultat jest na prawdę przyjemny więc warto się postarać
Jaquelyn1404
newbie

Postautor: angelka21 » 07 sie 2014, 7:56

Moim zdaniem po prostu trzeba jej uż…ywać w pracktyce czyli mówieniu, wówczas wszystko się utrwali
angelka21
newbie

Postautor: hipersheba85 » 07 sie 2014, 22:20

angelka21 pisze:Moim zdaniem po prostu trzeba jej uż…ywać w pracktyce czyli mówieniu, wówczas wszystko się utrwali

ja znalazłam w internecie fajną stronę z lekcjami gramatyki i tak się uczę

Ostatnio zmieniony 22 wrz 2014, 13:03 przez hipersheba85, łącznie zmieniany 1 raz.
hipersheba85
newbie

Postautor: BenicjuszEvil72 » 13 sie 2014, 11:43

Ja mam taki słowniczek, gdzie są wszystkie zasady gramatyczne i staram się przysposabiać je sobie kolejno po jednej i efekty już… są:) to jak w polskim , zapamiętasz kilka podstawowych zasad i potem wystarczy się do nich po prostu stosować:)

Ostatnio zmieniony 02 paź 2014, 9:12 przez BenicjuszEvil72, łącznie zmieniany 1 raz.
BenicjuszEvil72
newbie

Postautor: ExtraSlawoj98 » 14 sie 2014, 9:18

Szerszen pisze:Wg mnie gramatyka powinna być jakby w tle nauki języka, tzn. jej poznawanie powinno przychodzić w sposób naturalny poprzez próby zrozumienia lub wyraż…enia róż…nych myśli. Nie powinno się uczyć gramatyki samej w sobie - chyba ż…e się np. studiuje anglistykę, ale to inna historia.

dokładnie tak, gramatyka jest częścią nauki całego języka

Ostatnio zmieniony 23 paź 2014, 8:54 przez ExtraSlawoj98, łącznie zmieniany 1 raz.
ExtraSlawoj98
newbie

Postautor: Enikanor1054 » 21 sie 2014, 20:58

BenicjuszEvil72 pisze:Ja mam taki słowniczek, gdzie są wszystkie zasady gramatyczne i staram się przysposabiać je sobie kolejno po jednej i efekty już… są:) to jak w polskim , zapamiętasz kilka podstawowych zasad i potem wystarczy się do nich po prostu stosować:)

ćwiczenia ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia
Enikanor1054
newbie

Postautor: Najozella2632 » 27 sie 2014, 17:40

BenicjuszEvil72 pisze:Ja mam taki słowniczek, gdzie są wszystkie zasady gramatyczne i staram się przysposabiać je sobie kolejno po jednej i efekty już… są:) to jak w polskim , zapamiętasz kilka podstawowych zasad i potem wystarczy się do nich po prostu stosować:)

ja korzystam głównie z książ…ek
Najozella2632
newbie

Postautor: bejotka » 28 sie 2014, 9:46

english... pisze:Dlatego jeśli ktoś chce szybko nauczyć się gramatycznie mówić po angielsku - to lepiej poświęcić ten czas na naukę pełnych zdań i zwrotów zamiast uczyć się gramatyki samej w sobie.

Popieram !!!

W celu nauki pełnych zdań warto skorzystać z pozycji "Angielski w tłumaczeniach - GRAMATYKA" ze strony www.prestonpublishing.pl

To 6 książ…ek z płytami MP3 - 5220 przetłumaczonych z polskiego na angielski zdań.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: BestJanyce2795 » 31 sie 2014, 21:15

Enikanor1054 pisze:

ćwiczenia ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia

ja znalazłam fajną stronę w internecie i tak się uczę
BestJanyce2795
newbie

Postautor: anli » 05 wrz 2014, 8:51

A jaka to strona? Podzielisz się z nami? :)
anli
junior fellow

Postautor: Buforduk96 » 05 wrz 2014, 22:57

Ja mam z gramatyką największa problemy więc uczę się jej z książ…ki ale nie chce mi się poświęcać temu duż…o czasu i dlatego tak jest .... zdecydowanie wolę wkuwać słówka, często też… szukam sobie stron z ćwiczeniami bądź wyjaśnieniami dla danego czasu,
Buforduk96
newbie

Postautor: INTERWILLY88 » 06 wrz 2014, 11:02

też… mam problemy z gramatyką, tyle , ż…e w anglii ona wcale nie jest aż… tak zauważ…alna, nikt nie stara się mówić poprawnie gramatycznie(przynajmniej z przyjezdnych), ja sobie kupiłam taką super książ…kę z taniego wydawnictwa ( nawet 10 zl nie dałam) i wszystko jest dokładnie wytłumaczone
INTERWILLY88
newbie

Postautor: ExtraBruno83 » 07 wrz 2014, 12:20

Za czasów, gdy ja się uczyłem angielskiego na podstawach najbardziej pomagało mi systematyzowanie sobie całej gramatyki, form, końcówek w postaci mapy myśli. Wszystko było widoczne, widziałem róż…nice między jednym a drugim czasem i nauczyłem się szybko.
ExtraBruno83
newbie

Postautor: Reodilla1152 » 07 wrz 2014, 16:17

Jeż…eli chodzi o gramatykę to ja korzystam głównie z książ…ek ale nie jest to moje jedyne źródło często też… udaje mi się znaleźć w internecie fajne strony z dobrze wytłumaczoną gramatyką i też… czasami z nich korzystam
Reodilla1152
newbie

Postautor: Sheilaeu1576 » 15 wrz 2014, 11:57

Reodilla1152 pisze:Jeż…eli chodzi o gramatykę to ja korzystam głównie z książ…ek ale nie jest to moje jedyne źródło często też… udaje mi się znaleźć w internecie fajne strony z dobrze wytłumaczoną gramatyką i też… czasami z nich korzystam

dokładnie - teraz w necie jest wszystko i moż…na uzbierać niezłą kolekcję pomocy naukowych
Sheilaeu1576
newbie

Postautor: Sobieslawa2551 » 21 wrz 2014, 14:59

Ja ze szkoły wyniosłam bardzo mało jeż…eli chodzi o gramatykę, przed maturą chodziłam też… na korepetycje, ale tam też… kładziono nacisk raczej na mówienie i słuchanie ... teraz dopiero odczuwam ż…e mam braki i zaległości i jak na razie moim źródłem nauki jest internet
Sobieslawa2551
newbie

Postautor: ProTerry1759 » 21 wrz 2014, 22:22

Ja również… uczż…e się głównie przez internet moż…na znaleźć tam wiele stron dzięki którym naprawdę moż…na się podszkolić z gramatyki i nie tylko ... na wszystkich poziomach, ja tylko w taki sposób się uczę
ProTerry1759
newbie

Postautor: HiperAtanazja77 » 25 wrz 2014, 13:08

Ja gramatyki w sumie uczyła sie tylko w szkole i tak naprawdę nie za wiele z tego pamietam ale w zwiazku z tym ż…e mam dość bogate słownictwo jakoś sobie radzę z mówieniem.... ale nie ukrywam ż…e chciałabym podszkolić się z gramatyki ale szukam dobrej metody
HiperAtanazja77
newbie

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 23:55

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken