Martusia22 pisze:Czy ktoś zna skuteczny sposób nauki gramatyki? Skuteczny czyli inny niż metoda 3Z - zakuj, zdaj, zapomnij? CZy ktoś z Was korzystał z metody 5S?
Martusia22 pisze:Czy ktoś zna skuteczny sposób nauki gramatyki? Skuteczny czyli inny niż metoda 3Z - zakuj, zdaj, zapomnij? Czy ktoś z Was korzystał z metody 5S?
bejotka pisze:Gramatyki należ y uczyć się poprze zdania,
gdy czytasz zdanie, które nie do końca rozumiesz,
spróbuj znaleźć jego strukturę w gramatyce.
Szerszen pisze:Wg mnie gramatyka powinna być jakby w tle nauki języka, tzn. jej poznawanie powinno przychodzić w sposób naturalny poprzez próby zrozumienia lub wyraż enia róż nych myśli. Nie powinno się uczyć gramatyki samej w sobie - chyba ż e się np. studiuje anglistykę, ale to inna historia.
MARAGARET79 pisze:hej! bardzo dobre pytania! nowe słówka oraz rozumienie ze słuchu lub z tekstu nie stanowi większego problemu. jak przychodzi do wypowiedzenia się, to gramatyka leż y. nie wiem jak to wszystko zapamiętać:/
Inez2941 pisze:Moim zdaniem gramatyka najważ niejsza jest podczas pisania, w mówieniu nie trzeba sie nad tym aż tak skupiać, bo to wówczas nas blokuje i tak naprawdę nigdy nie nauczymy sie mówić poprawnie, dlatego nie skupiaj się na tym tak intensywnie:)
onequinn94 pisze:Nie uważ am, by gramatyka w wymowie była nieważ na. Otóż nie chcę rozmawiać z kimś w stylu "kali być" "kali chcieć" bo to zniechęca rozmówcę do konwersacji
angelka21 pisze:Moim zdaniem po prostu trzeba jej uż ywać w pracktyce czyli mówieniu, wówczas wszystko się utrwali
Szerszen pisze:Wg mnie gramatyka powinna być jakby w tle nauki języka, tzn. jej poznawanie powinno przychodzić w sposób naturalny poprzez próby zrozumienia lub wyraż enia róż nych myśli. Nie powinno się uczyć gramatyki samej w sobie - chyba ż e się np. studiuje anglistykę, ale to inna historia.
BenicjuszEvil72 pisze:Ja mam taki słowniczek, gdzie są wszystkie zasady gramatyczne i staram się przysposabiać je sobie kolejno po jednej i efekty już są:) to jak w polskim , zapamiętasz kilka podstawowych zasad i potem wystarczy się do nich po prostu stosować:)
BenicjuszEvil72 pisze:Ja mam taki słowniczek, gdzie są wszystkie zasady gramatyczne i staram się przysposabiać je sobie kolejno po jednej i efekty już są:) to jak w polskim , zapamiętasz kilka podstawowych zasad i potem wystarczy się do nich po prostu stosować:)
english... pisze:Dlatego jeśli ktoś chce szybko nauczyć się gramatycznie mówić po angielsku - to lepiej poświęcić ten czas na naukę pełnych zdań i zwrotów zamiast uczyć się gramatyki samej w sobie.
Enikanor1054 pisze:BenicjuszEvil72 pisze:Ja mam taki słowniczek, gdzie są wszystkie zasady gramatyczne i staram się przysposabiać je sobie kolejno po jednej i efekty już są:) to jak w polskim , zapamiętasz kilka podstawowych zasad i potem wystarczy się do nich po prostu stosować:)
ćwiczenia ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia
Reodilla1152 pisze:Jeż eli chodzi o gramatykę to ja korzystam głównie z książ ek ale nie jest to moje jedyne źródło często też udaje mi się znaleźć w internecie fajne strony z dobrze wytłumaczoną gramatyką i też czasami z nich korzystam
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości