Praca magisterska

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Praca magisterska

Postautor: StudentinLondon » 27 lut 2008, 21:31

Witam wszystkich. Pisze, bo tak jak wiekszosc poszukuje tematu na prace magisterska. Studiuje magisterke w Londynie a dokladnie MA TESOL i przede mna napisanie prace na jakies 60 stron. Myslalam o czyms porownujacym jezyk angielski z jezykiem polskim, ale nie mam pojecia co byloby dobre. Dodam, ze poniewaz mieszkam i studiuje w Londynie, mam duzy dostep do literatury, ale niestety nie kontrastywnej. Jesli chodzi o badanie, bo musi byc to praca empiryczna to Polakow jest tu pod dostatkiem:) Jesli ktos moglby mi cos podpowiedziec, bylabym bardzo wdzieczna. W gre wchodzi lingwistyka lub metodyka. Z gory dziekuje!
StudentinLondon

Re: Praca magisterska

Postautor: xeo » 27 lut 2008, 23:22

Zacznijmy od tego co Cię interesuje.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Praca magisterska-Xeo HELP!

Postautor: StudentinLondon » 02 kwie 2008, 11:36

Witam wszystkich,
To znowu ja i znowu mam ten sam problem tyle, ze deadline zbliza sie wielkimi krokami a ja nadal nie podjelam decyzji o czym pisac. Jest kilka rzeczy, ktore mnie interesuja, ale nie moge wymyslic do tych tematow zadnych badan. Mam nadzieje, ze ktos bedzie w stanie mi pomoc. To moze wypisze pare tematow, ktore mnie interesuja i poprosze o rade.
1. A study of students' attitudes towards native and non-native English speaking teachers?
2. Should culture be taught in the classroom? If so, what culture? British, American, Australian?
3. To teach British or American English? The importance of language awareness.
4. English language in Polish media.
5. Sociolinguistic transfer.

To sa mniej wiecej tematy, ktore mnie interesuja, bo nie chcialabym pisac czegos oklepanego jak motywacja lub teaching using authentic materials itd, bo na brytyskich uczelniach cenia sobie oryginalnosc (oczywiscie bez przesady, bo trzeba znalezc do tego jakas literature). Najbardziej pasowaloby mi cos z jezykiem polskim lub w polsce, bo to byloby w miare oryginalne jak na angielskie warunki. Jesli chodzi o plan pracy to wiem mniej wiecej jak ma to wygladac, gdyz pisanie pracy licencjackiej mam juz za soba. Moj problem to badania, bo praca musi byc empiryczna, a ja nie mam pojecia jakie badania mozna zrobic do wyzej wymienionych tematow. Bardzo prosilabym o pomoc. Bede bardzo wdzieczna!
StudentinLondon

Postautor: xeo » 02 kwie 2008, 17:28

1. badania mające na celu uzyskanie odpowiedzi na pytanie kto jest lepszym nauczycielem angielskiego w oczach Polaków - native czy Polak
2. badania mające na celu uzyskanie odpowiedzi na pytanie czy nauczanie kultury krajów anglojęzycznych jest waż…ne
3. badanie mające na celu uzyskanie preferencji uczniów i nauczycieli odnośnie wyboru pomiędzy AmE i BrE, ewentualnie moż…na też… wykazać jakiego rodzaju błędy typu mieszanie AmE i BrE robią Polacy, czy są tego świadomi itp.
4. to nie jest temat z metodyki
5. temat nie moż…e być pojęciem (nie moż…e tak brzmieć)
xeo

Praca magisterska again

Postautor: StudentinLondon » 03 kwie 2008, 12:43

Witam,
To znowu ja. Bardzo dziekuje za odpowiedz na poprzedniego posta i zarazem przepraszam, ze znowu Ci zawracam glowe. Zdecydowalam sie pisac na temat 1. A study of students' attitudes towards native and non-native English speaking teachers? No ale teraz pojawia sie problem, ze nie wiem jakie badania przeprowadzic. Czy jesli zrobie tylko kwestionariusz to nie bedzie to za malo? Czy mialbys jakis pomysl na fajne badanie i sprawdzenie tego? Studiuje w Londynie i niestety tutaj jest tak, ze najpierw trzeba opracowac cala praca i zrobic proposal i dopiero pozniej sie dowiadujemy kto bedzie naszym promotorem. Tak wiec w tej sytuacji nikt za bardzo nie moze mi pomoc, bo nie wiem kto bedzie moim promotorem i nie moge sie zapytac czy taki temat moze byc i w ogole nikt mnie za bardzo nie moze pokierowac. Myslisz, ze lepiej byloby przeprowadzic badanie w Polsce czy w Anglii? Bardzo prosilabym o jakis ciekawy pomysl jezeli jest to mozliwe. Bede bardzo wdzieczna!
Pozdrawiam
StudentinLondon

natywni versus rodzimi

Postautor: jj&jh » 26 kwie 2008, 23:14

Ciekawie byłoby zapytać o opinię Polaków tu i tam i zobaczyć czy punkt siedzenia zmiania punkt widzenia :-).
jj&jh

Praca magisterska- literature review

Postautor: StudentInLondon » 07 lip 2008, 13:23

Witam wszystkich,

Jestem w trakcie pisania pracy na temat 'Students' attitudes towards native and non-native speaker teachers' i niezbyt wiem co uwzglednic w literature review part. Narazie mysle, zeby napisac co to znaczy native i non-native speaker oraz napisac o innych research w tej dziedzinie i nie wiem co jeszcze moglabym zawrzec w czesci teoretycznej. Czy ktos moglby podsunac jakies pomysly? Bylabym bardzo wdzieczna!
StudentInLondon

Postautor: xeo » 07 lip 2008, 13:38

Literature review to taki opis co tam w trawie piszczy, kto co napisał i zbadał, nad czym naukowcy dumają, na jakie pytania znaleziono odpowiedź, a na jakie nie, kto się zajmuje danym problemem (autorytety i ich książ…ki), co moż…na znaleźć w danej książ…ce itp. itd. Definicji ż…adnych raczej nie pisz, to ma być przegląd literatury.

Poczytaj dokładny opis co to jest literature review i jak się to pisze:
http://www.unc.edu/depts/wcweb/handouts ... eview.html
http://www.utoronto.ca/writing/litrev.html
http://www.lib.unimelb.edu.au/postgrad/ ... /home.html
http://www.library.cqu.edu.au/tutorials ... /index.htm

reszta w google, hasło: literature review
xeo

Praca magisterska

Postautor: StudentInLondon » 07 lip 2008, 16:06

Bardzo dziekuje za pomoc Xeo! Te linki sa bardzo pomocne.

Pozdrawiam
StudentInLondon

praca magisterska

Postautor: agata11111 » 14 sie 2008, 14:39

czy ktos wie, a zapewnie tak, czy temat: A study of students' attitudes towards native and non-native English speaking teachers? to temat z lingwistyki sitsowanej czy metodyki raczej?prosze, pomozcie
agata11111

praca magisterska

Postautor: ewa11111 » 14 sie 2008, 14:44

czy ktos z was ma moze pomysl na temat z lingwistyki stosowanej? jak juz bede miala temat to moge dziala ale dopoki go nie mam nic z tego.Macie moze jakies pomysly?
ewa11111

Postautor: xeo » 14 sie 2008, 23:14

Metodyka.
xeo

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 4:50

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken