piston pisze:A ja polecę przydatny poradnik z mojej szkoły, z którego sam korzystam Fajnie opisane co robić i jak, powinno pomóc.
piston pisze:A ja polecę przydatny poradnik z mojej szkoły, z którego sam korzystam Fajnie opisane co robić i jak, powinno pomóc.
renegate pisze:Jak moż na najszybciej nauczyć się poprawnej wymowy? Bo słucham róż nych podcastów, oglądam filmy, rozumiem duż o, ale to jednak nie to czego chciałem. Jakby ktoś potrafił dać uniwersalną poradę na to, to byłbym bardzo wdzięczny.
seed pisze:przedostatni punkt wydaje się być najbardziej interesujący
hoogan pisze:seed pisze:przedostatni punkt wydaje się być najbardziej interesujący
Haha ciekawe . W czasach studiów mieszkałem przez pewien czas obok angielskojęzycznych sąsiadów
Ogólnie zgadzam się ze wszystkimi podpunktami bo duż o racji w nich
seed pisze:przedostatni punkt wydaje się być najbardziej interesujący
renegate pisze:Jak moż na najszybciej nauczyć się poprawnej wymowy? Bo słucham róż nych podcastów, oglądam filmy, rozumiem duż o, ale to jednak nie to czego chciałem. ... .
Musisz ćwiczyć wymowę, ale nie słów, tylko zdań. Niewiele Ci tu pomogą słowniki z załącznikami w postaci płyt CD/DVD. One podają tylko wymowę słów, a każ de słowo w zdaniu brzmi zupełnie inaczej.
english... pisze:Musisz ćwiczyć wymowę, ale nie słów, tylko zdań. Niewiele Ci tu pomogą słowniki z załącznikami w postaci płyt CD/DVD. One podają tylko wymowę słów, a każ de słowo w zdaniu brzmi zupełnie inaczej.
Zgadza się...
Do tego celu polecam również słownik diki, który zawiera przykładowe uż ycie danego słówka w zdaniach, które to moż na odsłuchać. Słownik ten jest darmowy i posiada również moż liwość nauki wyszukiwanych słówek co zawdzięcza dzięki integracji z portalem eTutor
Opis moż liwości tego słownika znajdziecie w video na YouTube - Słownik angielskiego Diki
haia pisze:Zapisz sie do szkoły językowej, gdzie zajęcia prowadzone są przez Nativów, ja chodze do English For You w Warszawie i mam duż o konwersacji z róż nymi nativami, moim ulubionym jest Travis z USA, korzystam z dodatkowych konwersacji, wszystko to sprawia ,ze osłuchuję sie z akcentem i chyba trochę poprawiam wymowę
samouk pisze:piston pisze:A ja polecę przydatny poradnik z mojej szkoły, z którego sam korzystam Fajnie opisane co robić i jak, powinno pomóc.
Bardzo fajny poradnik, stosuję to czytanie na głos- denerwuję trochę współlokatorów, ale widzę spory progres. Zastanawiam się jeszcze czy by nie spróbować tych konwersacji przez skypa...
KamilKuczynski pisze:renegate pisze:Jak moż na najszybciej nauczyć się poprawnej wymowy? Bo słucham róż nych podcastów, oglądam filmy, rozumiem duż o, ale to jednak nie to czego chciałem. Jakby ktoś potrafił dać uniwersalną poradę na to, to byłbym bardzo wdzięczny.
Najszybciej to zalezy co znaczy szybko.
Sluchanie jest dobre, ale to za malo, zeby nauczyc sie poprawnej wymowy. Mi sie przynajmniej nie udalo.
Natomiast jest dobra metoda, ktora z grubsza wyyglada tak:
1. Wybierz sobie jakiegos aktora- native speakera. Ja wybralem sobie polityka, lae nic nie szkodzi.
2. Potem jak juz go znajdziesz. Wybierz sobie ulubiona scene z filmu. Ja mam przemowienie polityka.
3. Potem powtarzaj, doslownie wszystko za aktorem: mimike, gest, ruchy, intonacje.
okolo 7 minutowy fragment bedziesz powtarzal przez okolo 15-20 minut.
4. Takie powtorki trzeba robic codziennie przez 20-30 minut. Chodzi o to, zebys nauczyl sie melodii jezyka. A to mozna zrobic tylko maksymalnie zwracajac uwage na wymowe. Juz po pierwszych 2 tygodniach ozbaczysz roznice.
Dobra zabawa jest rowniez gwarantowana. JEdnak po pewnym czasie jeden fragment staje sie nudny i trzeba go zmienic. Jednak nie za szybko. Wielokrotne powtarzanie i dokladne jest kluczem.
Powodzenia
KamilKuczynski pisze:Zapomniałem jeszcze dodać, ż e dobrze jest wyznaczyć sobie datę kiedy chcemy osiągnąć swój cel. To mobilizuje do działania. Na sam waż ne jest, aby, nagrać się na dyktafon i porównać z native speakerem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości